16 Şubat 2008 Cumartesi

NORVEC İŞÇİLİK BAŞVURUSU,

Evet arkadaşlar, bakanlığın bildirdiği üzere 6 ayda 100 bin kişi hazırlanacak, ama başvuru koşulları filan nedir daha duyurulmadı, sitemizi takip ederseniz , burda yayınlamaya calışacağım,
Umarım başvuran arkadaşlardan gercekten paraya muhtaç olan arkadaşlar gitmeye hak kazanır,, ( gerci kim muhtaç değilki....) Hayırlısı olsun diyelim,,, Bende başvurmak isterdim ama doğru düzgün bir mesleğim bile yok, öyle sanıyorumki, başvuran kişilerden calıştığı iş için belgede isterler... Her neyse hepinize kolay gelsin

Hem istihdam hem de işsizlik oranı azaldı

Hem istihdam hem de işsizlik oranı azaldı


Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 10.3'e, işsiz sayısı ise 2 milyon 396 bin kişiye düştü.2003'te işsiz sayısı 293 bin, istihdam edilen çalışan sayısı 847 bin kişi azaldı. İki alanda gerileme gerekçesi olarak tarımda çalışan kadın sayısındaki düşüş, kayıt dışına geçen ve emekliye ayrılanlar gösteriliyor
10/03/2004 (1288 kişi okudu)
İSTANBUL - 2003 yılında istihdam da işsizlik oranı da geriledi. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), ekim, kasım, aralık aylarını kapsayan, 2003 yılı 4'üncü Dönem Hanehalkı İşgücü Anketi geçici sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'de istihdam edilenler 2003'ün son çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.9, yani 847 bin kişi azalarak 20 milyon 811 bin kişiye indi. Geçen yıl yüzde 11 olan işsizlik oranı da yüzde 10.3'e geriledi. Böylece resmi işsiz sayısı 293 bin kişi azalarak 2 milyon 396 bin kişi oldu. Azalma geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.9 olarak ifade edildi. Geçen yıl yüzde 16.1 olan tarım dışı sektörlerde işsizlik oranı da yüzde 14.6'ya indi. Türkiye genelindeki işsizlerin yüzde 16.1'ini yani 385 bin kişiyi işten çıkartılanlar, yüzde 17.9'unu ise 429 bin kişiyi ise ilk kez iş arayanların oluşturduğu tespit edildi. İstihdamla işsizlik oranının aynı anda gerilemesinin kayıt dışı çalışan sayısındaki artış, emekli sayısındaki artış ve tarımda çalışan kadın sayısındaki azalmadan kaynaklanabileceği belirtiliyor. İstihdamdaki gelişmeyi açıklayan önemli gösterge olan istihdam oranı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44.8'den yüzde 42.3'e düştü. 2003 yılının son çeyreğinde istihdam edilenlerin, yüzde 27.2'sini yani 5 milyon 652 bin kişiyi kadınlar oluşturdu. Kadın istihdamı yüzde 11.3 diğer bir ifadeyle 721 bin kişi azaldı. Bu da büyük ölçüde tarımda çalışan 600 bin kadının piyasadan çekilmesinden kaynaklandı. Öte yandan, geçen yıl emekli olan çalışan sayısının da 360 bin kişi olduğu belirtiliyor. Eğitimli genç nüfusun işsizlik oranı yüzde 29.8'den yüzde 25.4'e çıktı. İşgücüne katılma oranı yüzde 50.3'ten yüzde 47.1'e geriledi.
Neden böyle oldu? İstihdam rakamındaki düşüşün arkasında, aktif nüfustaki artışa karşın işgücünde azalma olması yatıyor. Son dönemde işgücü piyasasındaki çıkışlar aktif biçimde iş arayanların sayısındaki azalmaya işaret ediyor. Bu dönemde kadınların iş aramaktan vazgeçmesine bağlı olarak kadın işgücü piyasadan çekildi. İşgücü sayısı istihdam edilenlerle işsiz tanımı içine girenlerin toplamından oluşuyor. İş bulmaktan ümidini kesen işsizler iş aramaktan vazgeçtiği için işsiz tanımı kapsamının dışından kalıyor dolayısıyla işsiz rakamının içine girmeyerek rakamın küçülmesine neden oluyor. İstihdam edilenlerin toplam işgücü içindeki payını gösteren ve AB'deki ortalaması yüzde 64 olan istihdam oranının yüzde 42.3'e düşmesi ise endişe verici bulunuyor.
Çalışanların yarısı kayıt dışında Türkiye'de çalışanların yarısından fazlasının, bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan kayıt dışı çalıştırıldığı saptandı. DİE'ye göre, 2003 sonunda 20 milyon 811 bin kişi olan çalışanların 5 milyon 528 bini SSK, 2 milyon 192 bini Emekli Sandığı ve 2 milyon 275 bini ise Bağ-Kur'a kayıtlı. Sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan çalışanların sayısı ise 10 milyon 735 bin kişi. Türkiye genelinde yüzde 51.6'ya ulaşan kayıt dışı çalışanların toplam çalışanlara oranı, kentlerde yüzde 32.7, kırsal kesimde ise 'ücretsiz aile işçiliği'nin yaygınlığı nedeniyle yüzde 74.6'ya kadar yükseliyor. Kayıt dışı çalışanların 1 milyon 727 bini ücretli, 1 milyon 497 bini yevmiyeli, 179 bini işveren, 3 milyon 496 bini kendi hesabına çalışan, 3 milyon 836 bini ücretsiz aile işçisi. Kendi hesabına veya işveren olarak çalışanların sayısı ise 1 milyon 192 bin kişi. Söz konusu çalışanların yüzde 58.5'i bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı değil. Ayrıca, 12-17 yaş grubunda çalışan çocuk sayısı ise 654 bin kişi. Bu gruptaki çocuk istihdamı yüzde 22.4 yani 189 bin kişi azaldı.
http://www.radikal.com.tr/

Norveçte İşçi Olmak



100 bin kişilik iş gücü ihtiyacı olan Norveç, Türkiye'den nitelikli iş gücü ithal edecek. Norveç Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Hakon Hanssen, bunun için öncelikle göç yasasındaki katılıkları kaldıracaklarını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, Norveç Bakanı Hanssen'e 6 ay içinde 100 bin nitelikli iş gücü hazırlayabileceklerini bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dün Norveç Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Hakon Hanssen ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Çelik, çalışma hayatıyla ve sosyal güvenlikle ilgili değerlendirmeler yaptıklarını belirterek, Norveç'le sosyal güvenlik anlaşmasının olduğunu anımsattı. Bu anlaşmanın tadili ile ilgili taleplerinin olduğunu dile getiren Çelik, Norveç'in sosyal güvenlik çerçevesinde değerlendirme yapacaklarını söyledi. Norveç'in Ankara kadar nüfusu olduğuna, milli gelirinin 50 bin dolar olduğuna dikkat çeken Çelik, "Norveç'te işsizlik sorunu yok. Demografik açısından da nüfusu yaşlanan ve iş gücü piyasalarına ihtiyacı olan bir ülke" dedi.
Türkiye'nin özelliğinin ise daha farklı olduğunu vurgulayan Çelik, Türkiye'de işsizliğin olduğunu söyledi. Çelik, ülkelerin kurum ve kuruluşları, elçilikleri ile sivil toplum örgütlerinin önümüzdeki dönemde ilişkilerini sürdüreceğinin altını çizdi.

Norveçli işletmeler sıkıntıda
Norveç Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Hakon Hanssen, Norveç'te iş gücü açısında sıkıntılar olduğuna işaret ederek, Norveç'teki işletmelerin kendisine "Ben ne yapacağım, iş gücünü nerden bulacağım" diye sorduğunu kaydetti. Türkiye'de ise nitelikli iş gücü sayısının oldukça yüksek olduğunu belirten Hanssen, bu kişilerin Norveç piyasasına katkıda bulunabileceğini ifade etti. Sosyal güvenlik anlaşmasını devam ettirme kararı aldıklarını dile getiren Hanssen, "Bu bağlamda Norveç'teki firmalarımıza Türkiye ile ilgili olarak bilgilendireceğiz. Türkiye'de nitelikli, vasıflı birçok işsiz insan olduğunu, Norveçli işletmeler için Türkiye'de bu anlamda fırsatlar olduğunu anlatacağız" diye konuştu.

6 ay içinde hazırlarız
Açıklamanın ardından basının Norveç'te istihdam ile ilgili sorularını yanıtlayan Çelik, Norveç Bakanı Hanssen'ın, kendisine Norveç'in şu anda 100 bin nitelikli elemana ihtiyaç duyduğunu ifade ettiğini söyledi. Çelik, "Biz de Türkiye için 100 bin nitelikli iş gücünü 6 ay içinde hazırlama imkanımız olduğunu söyledik. Hanssen, Norveç'teki göç yasalarının katı olduğunu, bunu kaldıracaklarını söyledi. İlişkilerin devam etmesi halinde Norveç'e önemli sayıda iş gücü gitme imkanı olabilecek" diye konuştu.
İş-Kur'un elinde 450 bine yakın sertifikalı iş arayan eleman olduğunu belirten Faruk Çelik, uluslararası sertifikalandırma gerçekleştiren Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun ise Türkiye'deki iş gücü piyasaları ile ilgili analizlerini sürdürdüğünü dile getirdi. Norveç'in ağırlıklı olarak iş gücü taleplerini Avrupa'dan karşıladığını, Avrupa'daki demografik yapının da hızla yaşlandığını ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Çelik, Türkiye'de ise 18-29 yaş arasında 13.5 milyon iş gücü imkânı olduğunu altını çizdi. Çelik, bu görüşmenin iş gücü için kapı aralama olduğunu belirterek, Norveç'in piyasa ile ilgili çalışma yaptırdığını, analiz çerçevesinde sektörlerin belli olacağını vurguladı.
Öte yandan Faruk Çelik, Haziran 2008 olarak açıklanan, sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesinde yeni bir ertelemenin olabileceği sinyalini vererek, "Yasanın parametreleri var, değişik alanları var. İkincil mevzuat hangisine yetişiyorsa onlar devreye girecek. Takdir edesiniz ki Meclis'te bir-bir buçuk aylık gecikme yaşadık" dedi.
Norveç iş gücünde yaşadığı sıkıntıları, Türkiye'deki nitelikli iş gücü ile çözecek. Türkiye, 100 bin kişilik iş gücüne ihtiyacı olan Norveç'e bunu 6 a...
#content { ); }
#content li { margin-left:25px; }